RUKOLA JEDNOROCZNA
ROKIETTA SIEWNA
OPAKOWANIE – 0,5 G
RUKOLA to warzywo liściaste o właściwościach leczniczych, charakteryzujące się lekko pikantnym orzechowym smakiem i aromatem. Jest bogatym źródłem witamin A, B, C oraz K, a także żelaza, cynku, potasu i wapnia. Świeże liście rucoli mogą być pysznym dodatkiem do sałatek, kanapek oraz mięs i twarogów.
Nazwa łacińska: Eruca sativa
Forma życiowa: roślina jednoroczna
Forma: Roślina tworzą rozety zbudowane z wzniesionych, długich liści.
Wysokość: Około 20 cm
Ulistnienie: Liście zielone, wąskie, lekko powycinane, osadzone na długich ogonkach, o lekko pikantnym orzechowym smaku.
Termin siewu i zbioru: Nasiona wysiewamy na głębokości 1-2 cm w terminie od kwietnia do września. Rośliny są gotowe do zbioru w maju-październiku.
Stanowisko: Ciepłe i słoneczne.
Warunki uprawy: Rukola wymaga gleby żyznej, przepuszczalnej i umiarkowanie wilgotnej. W uprawie rukoli bardzo ważne jest systematyczne nawadnianie, ponieważ nadmierne jej przesuszenie powoduje gorzknienie liści.
Jest mało towarzyska, dlatego warto uprawiać ją na oddzielnej grządce.
Rozstawa: 5– 10 cm
Mrozoodporność: rośliny wytrzymują spadki temperatury do -4°C
SAME Rukola cechuje się wysokimi wartościami dietetycznymi i smakowymi, jak również zawiera wiele witamin z grupy B, błonnik oraz witaminę C. Jej liście należy zbierać przed kwitnieniem, dzięki temu zachowują pełnie smaku i aromatu. Polecana jest do spożycia w stanie świeżym jako dodatek do sałatek, kanapek, past i twarogów. Karotenoidy zawarte w liściach ułatwiają trawienie, dlatego też polecana jest jako dodatek do dań mięsnych.
Opakowanie zawiera 0,5 g nasion rukoli. Na odwrocie torebki znajdują się data przydatności nasion do siewu i zalecenia dotyczące uprawy roślin.