Pietruszka korzeniowa Berlińska Halblange Legutko
Odmiana HALBLANGE (BERLIŃSKA) to smaczna i aromatyczna odmiana pietruszki korzeniowej. Jej czas wegetacji wynosi od 160 do 1700 dni czyli jest to odmiana późna. Na tle innych odmian HANACKA wyróżnia się odpornością na choroby przechowalnicze oraz brakiem skłonności do ciemnienia miąższu. Jest dość łatwa w uprawie i mało wymagająca. Doskonale sprawdza się do długiego, zimowego przechowywania.
Nazwa łacińska: Petroselinum crispum HALBLANGE (BERLIŃSKA)
Forma życiowa: roślina dwuletnia, uprawiana jako jednoroczna
Rodzaj kwiatów: Drobne kwiaty złożone są w kwiatostan w kolorze jasnożółtozielonym. Z tym zjawiskiem jednak mamy do czynienia dopiero jeśli zdecydujemy się na uprawę dwuletnią
- roślina w drugim roku uprawy wybija w pędy kwiatostanowe.
Ulistnienie: Natka zielona i błyszcząca na długich ogonkach, wyrastające z korzeni.
Korzenie: Pietruszka HALBLANGE (BERLIŃSKA) wytwarza kremowo białe, duże, lecz średnio długie 14- 17 cm i trójkątnego kształtu korzenie, które nie wykazują tendencji do brunatnienia. Posiadają smaczny, bardzo aromatyczny i biały miąższ, który nie ma skłonności do ciemnienia.
Mrozoodporność: Roślina odporna jest na niskie temperatury.
Stanowisko: Na grządki pod uprawę warto wybierać jasne i słoneczne stanowisko z przepuszczalną, żyzną, zasobną w składniki pokarmowe i umiarkowanie wilgotną, spulchnioną glebą, aby korzeń miał gdzie się rozwijać.
Termin plonowania i zbioru: Zaleca się, by siew przeprowadzić jak najszybciej – nasiona wysiewa się do gruntu od marca do maja. Zbiór można przeprowadzać od sierpnia do października, w zależności od terminu siewu.
Rozstawa: Optymalna rozstawa dla pietruszki wynosi 3-6 x 20-25 cm.
Odporność: Odporna na mączniaka rzekomego, wysoce odporna na ordzewienie korzenia i choroby związane z przechowywaniem.
Zastosowanie: Pietruszka HALBLANGE (BERLIŃSKA) to warzywo o różnorodnym zastosowaniu – głównie polecana jest do bezpośredniego spożycia jako dodatek natki do dań czy też jako element ozdobny. Korzeń jak i nać nadaje się do mrożenia, suszenia czy długiego przechowywania. Pietruszka w całości idealnie sprawdza się do wielu zup.