Jako przyprawy używa się liści zbieranych w czasie kwitnienia roślin.
Świeże można dodawać do kiszenia ogórków, suszone zaś do twarogu, sałatek, sosów, zapiekanek, pieczonych mięs i ryb. Są szeroko stosowane w kuchni śródziemnomorskiej np. jako składnik pesto czy komponent sałatek i dań z pomidorami.
Używać w niewielkich ilościach ze względu na silny zapach.
Ułatwia trawienie.
Wypijanie naparu z liści łagodzi kaszel, zalecane jest także przy zapaleniu dróg moczowych.
Nasiona wysiewać na początku kwietnia do skrzynek lub w maju wprost na miejsce stałe. W temp 20-25 °C wschody trwają 7-14 dni. Rozsadę wysadzać w drugiej połowie maja (gdy minie obawa przymrozków) - w rzędy co 30 cm.
Lubi stanowisko osłonięte, słoneczne.
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.