Kwiaty jadalne Aksamitka rozpierzchła
Opis
Kwiaty jadalne Aksamitka rozpierzchła do deserów nasiona
- Wysiew pod osłony : IV , gł. 1cm
- Wysiew do gruntu: 1.V-15.V
- Wysadzanie na miejsce stałe: 20,V
- Rozstaw: 20 x 30 cm
- Kwitnienie: VI - 10.X
- Wysokość rośliny: 20-30 cm
ZUPA Z DYNI Z DODATKIEM AKSAMITKI
- kilka kwiatów aksamitki
- 2-3 ząbki czosnku
- około 1cm korzenia imbiru
- mała cebula
- 1 mała dynia hokaido
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- bulion z rosołu
- mięso drobiowe z rosołu
- pieprz i sól
- masło
- kwaśna śmietana 12%
Cebulę, czosnek i imbir podsmażyć na maśle. Dynię oczyścić z nasion, pokroić. Obsypać solą i pieprzem i piec z ziemniakami w folii w temp. 200stopni C przez 30min. Dodać ugotowany rosół z marchewką i mięsem. Wszystko zblendować. Doprawić do smaku. Przed podaniem dodać śmietanę i udekorować kwiatami aksamitki.